De gemeente Gorinchem wil cultureel erfgoed beschermen, behouden en versterken. Daarom wil de gemeente panden en objecten aanwijzen als gemeentelijk monument en beeldbepalend pand. Dit zijn panden en objecten die belangrijk zijn voor de lokale geschiedenis en cultuur.
Inventarisatie panden en objechten
Voordat een pand of object wordt aangewezen als gemeentelijk monument of beeldbepalend pand wordt een voorgeschreven procedure gevolgd. In Gorinchem is dit volgens de Verordening fysieke leefomgeving 2021, voorheen was dit de Erfgoedverordening gemeente Gorinchem 2018. Aan de hand van criteria is gekeken of een pand of object in aanmerking komt voor de status van gemeentelijk monument. Dit zijn: cultuurhistorische waarden, architectuur- en kunsthistorische waarden, situationele en ensemblewaarden, gaafheid en herkenbaarheid en zeldzaamheid.
Hier volgt een beschrijving van het pand of object uit. Het college van burgemeester en wethouders heeft de lijst met potentiële gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden vastgesteld.
Overzicht gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden
Op de kaart met daarop alle panden en objecten vindt u een overzicht van de panden en objecten die de gemeente wil aanwijzen als gemeentelijk monument of beeldbepalend pand. Hier vindt u ook de beschrijving waarom de gemeente deze panden en objecten wil aanwijzen.
Verschil beeldbepalend object en een gemeentelijk monument
Een gemeentelijk monument is niet hetzelfde als een beeldbepalend object. Bij een gemeentelijk monument is het hele gebouw, zowel binnen als buiten, beschermd. Bij een beeldbepalend object is vaak alleen de hoofdvorm en de vormgevel beschermd. Dit betekent dat bij een beeldbepalend object bouwen zonder vergunning mogelijk is. Bij een gemeentelijk monument niet. Ook mag een gemeentelijk monument niet gesloopt worden. Een beeldbepalend object mag wel gesloopt worden als het maar weer identiek wordt opgebouwd. Gewoon onderhoud is wel altijd mogelijk zonder vergunning, zowel bij een gemeentelijk monument als een beeldbepalend object.
Of een pand een beeldbepalend object wordt of een gemeentelijk monument is bepaald aan de hand van een score. Alle panden zijn getoetst op bepaalde criteria. Volgt een hoge score? Dan gaat het om een gemeentelijk monument. Komt er een lagere score uit? Dan gaat het om een beeldbepalend object.
Procedure
In mei 2021 is de procedure voor het aanwijzingstraject gestart. Het vervolgtraject bestaat uit drie verschillende routes en is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.
Geen zienswijzen ingediend
Is er geen zienswijze ingediend? Dan volgt direct besluitvorming en eventueel bezwaar. Het kan zijn dat u zelf geen zienswijzen heeft ingediend, maar ook geen definitief besluit heeft ontvangen. In dat geval kan het zijn dat een andere eigenaar van het pand of object een zienswijze heeft ingediend.
Wel zienswijzen ingediend
Zijn er zienswijzen ingediend tegen de aanwijzing van uw pand of object tot gemeentelijk monument of beeldbepalend pand? Dan volgen hoorzittingen, en het opstellen van een zienswijzennota. Daarna volgt besluitvorming. Het kan zijn u zelf geen zienswijze heeft ingediend, maar een andere eigenaar van het pand wel. Lees meer op de pagina wel zienswijzen ingediend.
Herstelprocedure
Het kan gebeuren dat een ontwerpbesluit naar een verkeerd of niet actueel adres en/of eigenaar is gestuurd. In dat geval wordt het ontwerpbesluit opnieuw verstuurd naar het juiste adres en/of eigenaar. Er volgt dan een herstelprocedure.
Meer informatie
Bent u eigenaar van één van de panden of objecten die de gemeente wil aanwijzen? Of bent u geïnteresseerd en wilt u meer weten? Bekijk dan onderstaande brochure of de veelgestelde vragen. U kunt ook altijd contact opnemen met de gemeente via monumenten@gorinchem.nl of bel 140183.