Let op: deze samenvatting is van de presentatie door het COA en bevat dus de plannen en wensen van het COA.
Op zoek naar extra opvang
Het COA is op zoek naar extra opvangcapaciteit. De huidige opvanglocaties zitten vol. In 2019 maakte het COA bekend in 2020 5.000 extra opvangplaatsen nodig te hebben en in te zetten op verlenging van aflopende bestuursovereenkomsten.
Er zijn, ondanks de verlaagde instroom door de coronacrisis, nog steeds duizenden nieuwe opvangplaatsen nodig. Samen met provincies en gemeenten zoekt het COA naar een oplossing hiervoor.
Aankoop pand Vroedschapstraat
Het is niet gebruikelijk om een pand aan te schaffen voordat de gemeente een besluit hierover heeft genomen. Het COA heeft dat risico genomen omdat het pand in de verkoop was en geschikt is voor de opvang van asielzoekers.
Er zijn minimale aanpassingen nodig omdat de infrastructuur nog aanwezig is. Natuurlijk moet alles voldoen aan wet- en regelgeving.
Bestuurlijk draagvlak essentieel
Grote verwevenheid met externe partners:
- Werkgelegenheid;
- Stimulering van de lokale economie;
- Financiële tegemoetkomingen en vergoedingen.
Relatie met gemeente:
Het COA heeft bij de gemeente hun intentie kenbaar gemaakt, maar er ligt nog geen besluit.
Vraag aan gemeente Gorinchem
Het COA heeft het plan om in het pand voor de periode van 5-10 jaar, 300 kansrijke asielzoekers te huisvesten. Dat betekent dat hier alleen mensen komen die kans maken op een verblijfsvergunning in Nederland.
Mensen die komen uit de zogenoemde veilige landen maken weinig kans bij een asielaanvraag. Deze groep wordt in aparte opvanglocaties ondergebracht.
Nederland heeft gekozen voor een harde aanpak van overlastgevers. Hiervoor werken diverse instanties met elkaar samen onder regie van een door het ministerie aangestelde ketenmarinier.
Samenwerking met de gemeente Gorinchem
Het COA zoekt ook naar samenwerking. Welke wensen hebben de gemeente en haar inwoners? Op welke manier kan het COA hier aan bijdragen? Het COA zal in gesprek gaan over bewonersparticipatie (plan Einstein) over flexibele inzet van de locatie, dus bijvoorbeeld bij verminderde opvangbehoefte samen kijken naar toepassingen en functies. En ook praten over onderbrengen van andere doelgroepen, maar ook over gezamenlijke activiteiten, vrijwilligerswerk. Het COA komt niet alleen halen maar ook brengen.
De wettelijke taken van het COA
- Asielzoekers opvangen;
- Begeleiding geven aan asielzoekers;
- Goederen leveren;
- Weekgeld uitbetalen aan asielzoekers;
- Dagbesteding, bijvoorbeeld Nederlandse taal, sport en recreatie
- Opvanglocaties verwerven, beheren en sluiten;
- De veiligheid en leefbaarheid handhaven in de opvanglocaties;
- De Regeling verstrekkingen bepaalde categorieën vreemdelingen (Rvb) uitvoeren.
Hoe ziet het leven er op een AZC uit?
Korte impressie
De anderhalve meter, ook in de opvangcentra
Op de opvanglocaties worden maatregelen toegepast die het RIVM voorschrijft en bij een besmetting volgt het COA de protocollen van de GGD. Bewoners krijgen voorlichting in verschillende talen en worden gewezen op de hygiënemaatregelen. Op de website van MYCOA vinden de bewoners van de opvang alle informatie die zij nodig hebben.
Asielzoekers zijn zich bewust van de risico’s van het coronavirus en zijn net zo ongerust als Nederlanders. Tegelijkertijd leveren zij ook een bijdrage aan de bestrijding van het virus door allerlei vrijwilligerswerk. Zo maken asielzoekers winkelkarretjes schoon in een supermarkt in Ter Apel.
Zorg voor asielzoekers
Voor huisartsenzorg gaan asielzoekers naar Gezondheidszorg Asielzoekers (GZA) , een landelijke huisartsenpraktijk van Arts en Zorg . Er is een centrum in, of dichtbij, elk azc. Daar werkt een huisarts samen met een praktijkverpleegkundige, een praktijkondersteuner voor geestelijke gezondheidszorg (poh ggz) en een praktijkassistent. Zij hebben allemaal oog voor taal- en cultuurverschillen.
Einde samenvatting presentatie