Het coronavirus heeft grote impact op onze samenleving. De hulpvraag is groot. Kijk hieronder waar u terecht kunt met uw hulpvraag.
Heeft u behoefte aan praktische hulp?
De Klussendienst
Ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking kunnen voor eenvoudige werkzaamheden in en om de woning, voor de boodschappenservice en taxiritten terecht bij De Klussendienst Gorinchem. Vanwege het coronavirus is de dienstverlening tijdelijk aangepast. De Klussendienst voert momenteel alleen noodzakelijke klussen en ritten uit. De boodschappenservice is echter uitgebreid. Vrijwilligers halen voor leden boodschappen in de supermarkt en bezorgen ze bij u thuis. U betaalt na afloop en hoeft geen pinpas mee te geven. Zo hoeft u niet meer in een volle winkel te wachten bij de kassa. Bent u nog geen lid? Voor 20 euro per jaar kunt u lid worden.
Kijk op de website van de Klussendienst voor de actuele informatie of bel 0183 781000.
Maaltijdservice
Maaltijdservice Uitgekookt bezorgt ook in Gorinchem maaltijden aan huis. Een proefpakket van 4 maaltijden kost € 15,00. Bel 085 040 6065 of kijk op www.uitgekookt.nl
Behoefte aan zorg en ondersteuning
Heeft u vragen over of behoefte aan zorg of ondersteuning? Neem dan contact op met het Wmo-loket. Bel naar (0183) 659 535 of stuur naar wmoloket@gorinchem.nl een e-mail.
Platform SamenGorinchem
Samengorinchem.nl is een online platform waar inwoners en organisaties zelf hulpvragen en aanbod van hulp kunnen plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij huiswerk of het doen van boodschappen, behoefte aan een praatje of bijvoorbeeld hulp bij het uitlaten van een hond. Hulp nodig of wilt u hulp aanbieden? Kijk dan op www.samengorinchem.nl.
Vragen over mantelzorg
Loopt u als mantelzorger vast? Heeft u behoefte aan informatie, advies en een luisterend oor? Belt u dan met de mantelzorgconsulent van het Mantelzorgsteunpunt van gemeente Gorinchem op (0183) 659 540 of mail naar mantelzorg@gorinchem.nl.
Bereikbaarheid casemanagers dementie
Heeft u een naaste met dementie? Vraagt u zich af wat u moet doen nu uw naaste niet meer naar de dagbesteding kan? Of hoe het verder moet als u ziek wordt? De casemanager dementie kunt u bellen voor informatie, advies en een luisterend oor. De casemanager is 7 dagen per week bereikbaar. Op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur en in het weekend van 8.00 tot 17.00 uur. U kunt bellen naar 0183 644 074.
Hulp aanbieden?
Wilt u iets voor een ander betekenen en uw hulp aanbieden? Meld u aan bij het Vrijwilligerssteunpunt Gorinchem of bel 140183.
Heeft u behoefte aan een gesprek of een luisterend oor?
Contact met een vrijwilliger
Door de Coronacrisis kan het stil zijn om u heen. Project Netwerkversterking is een initiatief van MEE Vivenz. Vrijwilligers van Mee Vivenz maken graag een praatje met u. Geef uw naam en telefoonnummer door aan esther.hobo@meevivenz.nl of bel het servicebureau van MEE via 0183 691600. Een van de vrijwilligers van Mee Vivenz neemt dan zo snel mogelijk contact met u op. Bent u mantelzorger, dan kunt u ook terecht bij Mee Vivenz.
De Luisterlijn
Voor een luisterend oor en een goed gesprek per telefoon 24 uur per dag neemt u contact op met De luisterlijn.
Rode Kruis hulplijn
Inwoners die een luisterend oor, advies of extra hulp nodig hebben omdat ze in quarantaine of thuisisolatie zitten, kunnen contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn 070 4455 888. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 21.00 uur en op zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur.
Rode Kruis WhatsApp-hulplijn in Turks, Marokkaans en Berbers
Heeft u een luisterend oor, advies of hulp nodig, omdat u in quarantaine of thuisisolatie zit? En spreekt u, of iemand die u kent, geen of onvoldoende Nederlands? U kunt de Rode Kruis Hulplijn nu ook bereiken in het Turks, Marokkaans en Berbers via WhatsApp. De WhatsApp-Hulplijn is bereikbaar in het Turks via 06 48158053 en in het Marokkaans-Arabisch en Tamazight (Berbers) via 06 48158055. Stuur een (voice-)berichtje en een Rode Kruis-vrijwilliger belt u terug.
Ouderen Infolijn
Inwoners die zich zorgen maken, vragen hebben over het coronavirus of even hun hart willen luchten kunnen terecht bij een speciale telefoonlijn van seniorenorganisatie KBO-PCOB. De Ouderen Infolijn is op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar op 030 3 400 600.
Vragen over uw naaste met dementie
Kunt u uw naaste met dementie niet bezoeken en wilt u voorkomen dat hij of zij eenzaam wordt? Alzheimer Nederland heeft op haar website tal van tips. U kunt ook bellen met de AlzheimerTelefoon voor een luisterend oor en advies.
Andere soorten hulp
Crisis- of (psychische) nood(situatie)
Bij een crisis- of noodsituatie kunt u afhankelijk van uw situatie terecht bij diverse instanties.
Meldpunt Zorg en Overlast
Wanneer u zich ernstig zorgen maakt om iemand in uw directe omgeving die mogelijk een gevaar is voor zichzelf of zijn omgeving. Dan kunt u dit melden bij het Meldpunt Zorg & Overlast van de GGD Zuid-Holland Zuid. Het Meldpunt is van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar op 078 7703481 of per mail via meldpunt zorg en overlast.
Steunpunt Coronazorgen
Zorgt u voor iemand? Heeft u zelf zorgen of werkt u in de zorg? Bij Steunpunt Coronazorgen vindt u informatie over hoe u met gevoelens en zorgen om kunt gaan. Waar nodig wordt u doorverwezen voor hulp.
Huurbetaling tijdens coronacrisis
Huurt u een woning van Poort6? Dan heeft u wellicht vragen over het betalen van huur en huurverhoging tijdens de coronacrisis. Op deze en andere vragen geeft Poort6 antwoord op de website op de pagina's Huurverhoging 2020 en De huur betalen. Heeft u nog of andere vragen? Neem dan contact op met woningcorporatie Poort6.
Verlengen tijdelijke huurcontracten
Tijdens de coronacrisis is het in sommige gevallen mogelijk om tijdelijke huurcontracten voor een kamer, appartement of huis tijdelijk te verlengen (Wet verlenging tijdelijke huurovereenkomsten). Het gaat om contracten:
- voor appartementen of huizen met een huurovereenkomst van maximaal 2 jaar of voor kamers met een huurovereenkomst van maximaal 5 jaar;
- die aflopen tussen 1 april 2020 en 30 juni 2020.
Het is wel belangrijk om eventuele verlenging op tijd aan te vragen bij uw verhuurder: uiterlijk binnen één week nadat u door uw verhuurder bent geïnformeerd over het einde van het huurcontract. Wilt u weten of u in aanmerking hiervoor komt? Kijk dan voor meer informatie op Rijksoverheid.nl.
Mogelijkheid tot uitstel van betaling lokale belastingen
De landelijke coronamaatregelen kunnen zorgen voor betalingsproblemen. De gemeente Gorinchem en Waterschap Rivierenland nemen daarom maatregelen om hierbij te kunnen helpen:
Buurtbemiddeling
Door de maatregelen vanwege het coronavirus zijn veel mensen, jong en oud, meer thuis dan anders. Er kunnen daardoor extra veel irritaties tussen buren ontstaan. In veel gemeenten is buurtbemiddeling beschikbaar. Getrainde vrijwilligers treden dan op als bemiddelaar tussen buren om zo samen tot een oplossing te komen. Vanwege het coronavirus kunnen bemiddelaars buren niet thuis bezoeken. Buurtbemiddeling is en blijft wel bereikbaar om u te adviseren over het omgaan met lastige burensituaties en om u daarbij te helpen.
Buurtbemiddeling is bereikbaar via 0345 515 227 (tussen 09.00 uur en 14.00 uur) en buurtbemiddeling@elkwelzjin.nl. Meer informatie op de website Buurtbemiddeling
Vragen of zorgen rondom een leerling of gezin
Sociaal Team en Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden Holland zijn bereikbaar voor vragen of bij zorgen rondom een leerling of gezin.
Tips voor ouders met kinderen
De Limonadebrigade is een lokaal team van ouders en professionals. Op de website van De Limonadebrigade staat nieuws, tips, praktische informatie, leuke activiteiten én bovenal inspiratie rondom de 'nieuwe' thuissituatie.
Helpdesk voor online en digitale vragen
Het Ouderenfonds, VodafoneZiggo en Samsung zien dat ‘online zijn’ nu nog belangrijker wordt om sociale contacten te kunnen behouden. Om juist ouderen hierbij te ondersteunen is de Helpdesk Welkom Online opgezet. De helpdesk beantwoordt vragen als: hoe kan ik videobellen, hoe houd ik contact via social media en hoe kan ik online spelletjes spelen met anderen? U kunt de Helpdesk Welkom Online bereiken op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur via 088 344 2000. Of kijk op de website van het Ouderenfonds voor meer informatie.
Hart onder de riem videoboodschappen
Alle medewerkers en vrijwilligers van ouderenbond ANBO, maar ook veel bekende Nederlanders en politici denken aan u. Speciaal voor u hebben zij een videoboodschap ingesproken om u een #hartonderderiem te steken. U kunt ANBO ook bellen voor een praatje of luisterend oor.