Door het ministerie en door de provincie wordt landelijk een dringend beroep gedaan op gemeenten om te kijken naar mogelijkheden voor (tijdelijke) noodopvang in verband met de toestroom van vluchtelingen naar ons land.
Opvang vluchtelingen in voormalig belastingkantoor
Gorinchem is eind december 2021 door het Rijk aangewezen om voor een jaar 300 vluchtelingen op te vangen in het voormalig belastingkantoor aan de Vroedschapstraat. Tijdens een extra gemeenteraadsvergadering op donderdag 16 december 2021 liet burgemeester Melissant weten dat de gemeente de aanwijzing gaat realiseren. Sinds maart 2022 wonen er vluchtelingen in het gebouw.
Opvang vluchtelingen met maximaal twee jaar verlengd
De nood voor opvang van vluchtelingen in ons land blijft hoog. Het college van B&W heeft eind oktober 2022 een verzoek gekregen van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) om de opvanglocatie te verlengen. Het college heeft daarop een voorstel aan de gemeenteraad voorgelegd om de vluchtelingen langer op te vangen. De gemeenteraad heeft op 24 november 2022 ingestemd met het voornemen van het college om de opvanglocatie voor vluchtelingen aan de Vroedschapstraat met maximaal twee jaar te verlengen, gezien de noodzaak van het probleem en vanuit het oogpunt van de menselijkheid.
Het aantal vluchtelingen wordt in die twee jaar afgebouwd van 300 naar 150 personen. Na 1 jaar komt er een terugblik en beoordeling om te kijken hoe het gaat.
Tijdens deze periode van maximaal twee jaar zoekt de gemeente naar een nieuwe kleinschalige opvang onder verantwoordelijkheid en financiering van het COA. Kleinschalig betekent hier: voor maximaal 150 mensen. Ook wordt een overeenkomst gesloten met het COA dat het het voormalig belastingkantoor uiterlijk 28 december 2024 verkocht is aan de gemeente.
Aandacht voor de buurt
Er komen duidelijke afspraken met aandacht voor de buurtbewoners. Zo krijgt het gebouw aan de Vroedschapstraat aanpassingen om geluids- en lichthinder te beperken. En samen met het COA en de gemeente wordt er gekeken naar een goede (en nieuwe) manier van klachtenafhandeling. Eerdere afspraken over de samenstelling van de groep vluchtelingen blijven gelden. Dit blijft een mix van families en kansrijke asielzoekers.
Maatregelen vanuit het Rijk voor noodopvang
Het Rijk heeft gemeenten nadrukkelijk gevraagd bestaande opvanglocaties niet te sluiten. Vanaf begin 2023 heeft het Rijk met een nieuwe spoedwet de mogelijkheid gemeenten te verplichten vluchtelingen op te vangen. In dat geval heeft de gemeente geen regie meer in handen over wat er gebeurt met een locatie. De gemeente Gorinchem wil wél regie houden. Dit doet we door het maken van bovenstaande afspraken met het COA en de buurt.
Vragen of contact
Heeft u vragen aan het COA of ervaart u hinder? Neem dan contact op met het COA. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar op het telefoonnummer: 06 211 94 778.
Heeft u contact gehad met het COA maar heeft u nog steeds vragen, dan kunt u ook mailen naar asielzoekersopvang@gorinchem.nl.
Opvang vluchtelingen Oekraïne
In Oekraïne is het oorlog. Duizenden inwoners zijn op de vlucht geslagen. Ook Gorinchem vangt vluchtelingen op. Lees hier meer over op onze pagina over Oekraïne.