De Banneweg is een drukke weg met veel soorten verkeer. De Banneweg is toe aan groot onderhoud. Nu deze weg toch aangepakt wordt willen we ook verder kijken naar de Banneweg en omgeving: hoe kunnen we de Banneweg veiliger maken voor langzaam verkeer? Hoe kunnen fietsers en voetgangers veiliger oversteken? En hoe zorgen we voor een betere doorstroming?
Banneweg tussen Driemanschapslaan en de kruising Mollenburgseweg
In juni 2020 is het project Banneweg gestart met groot onderhoud aan de weg tussen de Driemanschapslaan en de kruising Mollenburgseweg. Hierbij is ook de oversteekplaats bij het Beatrixziekenhuis verbeterd en is het asfalt vernieuwd bij de ingang van de Spoedeisende hulp
Banneweg tussen kruising Stalkaarsen en rotondes
De komende maatregelen gaan over het stuk Banneweg vanaf de kruising met Stalkaarsen tot en met rotonde De Kom (rotonde voor het stadhuis). Ook het kruispunt Nieuwe Hoven met de Mollenburgseweg en de aansluiting van het Piazza Center met de Banneweg betrekken we hierbij. Zelfs rotonde Tussen de Bruggen en de wegen rondom de Grote Merwedesluis zijn betrokken.
Onderzoek
Voordat we een eerste schetsontwerp hebben gemaakt, hebben we samen met ingenieurs- en adviesbureau Antea Group onderzoek gedaan. Dit onderzoek ging verder dan alleen de Banneweg. Zo hebben we ook de rotonde De Kom (voor het stadhuis) en de rotonde Tussen de Bruggen (Lange Brug - Nieuwe Wolpherensedijk) onderzocht. De onderzoeken richtten zich op wat mogelijke oplossingen zijn om de doorstroming van het verkeer op de Banneweg te verbeteren.
Schetsontwerp Banneweg
De onderzoeken zijn inmiddels afgerond. Ze zijn meegenomen in de verschillende schetsontwerpen en de varianten hierop. U kon via deze pagina reageren op de schetsontwerpen in de periode van 9 tot en met 22 mei 2022. De schetsontwerpen zijn ook toegelicht tijdens de informatiemarkt op dinsdag 10 mei 2022 in het stadhuis.
De verkregen reacties zijn meegenomen bij de afronding van het schetsontwerp. In het rapport ‘Banneweg Gorinchem, Verkeersstudie en oplossing ’ van 30 september 2022 van Antea Group is het resultaat vastgelegd. In bijlage 1 van het rapport is het schetsontwerp van de voorkeursoplossing na de participatie opgenomen. In bijlage 4 van het rapport is de opbrengst van de participatie vastgelegd.
Heeft u nog een vraag over het project, mail dan naar banneweg@gorinchem.nl.
Investeringskrediet van 14,4 miljoen euro beschikbaar
Voor de verdere uitwerking van het schetsontwerp, dat een oplossing biedt voor de Banneweg, en start van de realisatie in 2025 is een bedrag van 14,4 miljoen euro nodig. De gemeenteraad heeft eind januari 2023 besloten dat ze dit bedrag beschikbaar wil stellen in de vorm van een investeringskrediet. Een investeringskrediet betekent geld beschikbaar stellen om verder te gaan met het project.
Planning
In samenwerking met onze adviseur Antea werken we het schetsontwerp in 2023 verder uit in een voorlopig ontwerp en daarna een definitief ontwerp. Vervolgens maken we een bestek en gaan we op zoek naar een aannemer voor de uitvoering van de werkzaamheden, die we in 2025 willen starten. Het hele project dient in 2026 te worden afgerond.
Mobiliteitsvisie 2040
In januari 2020 heeft de gemeenteraad de Mobiliteitsvisie Gorinchem 2040 vastgesteld. Daarna zijn de maatregelen voor de Mobiliteitsvisie uitgewerkt en heeft de gemeenteraad in september 2020 een maatregelenoverzicht en een uitvoeringsagenda 2020-2023 vastgesteld. Voor het project Banneweg zijn daarbij drie maatregelen benoemd, die moeten leiden tot verbetering van de verkeersveiligheid, oversteekbaarheid en doorstroming van de Banneweg.