Op 18 april vond er een geslaagde bijeenkomst van het Integraal Sociaal Beleid plaats.
Met maar liefst ruim 90 partners stonden we in de Elzenhof stil bij de vijf kansen; mentale gezondheid, basisvaardigheden, bestaanszekerheid, welzijnsfuncties en een betrokken Gorinchem. Op deze vijf kansen ligt de komende twee jaar onze focus, hierop gaan we het verschil maken.
In de Elzenhof kwamen we samen tot mooie en vooral ook concrete acties om te werken aan de doelen van deze kansen. Iedereen kon zijn/haar concrete actie aangeven, wanneer dat gaat plaatsvinden en wie en wat men daarvoor nodig heeft. Dit konden nieuw acties zijn maar ook concretisering van acties die al in de plannen van aanpak stonden. Daarmee is een nieuwe lijst van acties ontstaan. Natuurlijk is dit geen statische lijst. Laten we vooral met elkaar door blijven werken aan het concretiseren en uitvoeren van deze acties.
Kortom: Aan de slag met z’n allen!
Dit alles gebeurde tussen de gedichten van onze stadsdichter Martin Rensen die voor ieder van de vijf kansen een gedicht heeft gemaakt. Gedichten die ontroeren en ons hopelijk inspireren om het verschil te maken.
Gedicht Stadsdichter Martin Rensen:
“Kunnen wij als maatschappij
ondanks al het verdriet en de pijn
alsjeblieft herinneren
hoeveel mensen er kwetsbaar zijn.”
Betrokken Gorinhem
Betrokken Gorinchem zet in op omzien naar elkaar. Hoe zorgen we ervoor dat mensen met een hulpvraag deze ook kunnen en durven stellen én dat zij een breder ondersteuningsnetwerk krijgen. Verder zetten we in op het stimuleren van mensen om meer te doen voor elkaar en op het inzetten van laagdrempelige instrumenten om dit te stimuleren. Tijdens de bijeenkomst hebben we met name naar de eerste twee gekeken.
Een mooi voorbeeld is de Levende bibliotheek.
“Poort 6 wil samen met de bibliotheek en de gemeente kijken hoe we dit kunnen vormgeven. Immers voor elkaar zorgen begint met elkaar te leren kennen. Als ‘lener’ haal je je verhaal niet uit een boek, maar luister je naar iemands persoonlijke verhaal. Iemand waarmee je anders niet of slechts met moeite in gesprek zou raken. Op die manier leer je mensen in de wijk en hun verhaal kennen. Zo hopen we dat we dat er meer begrip en verbinding ontstaat”, aldus Saskia Wirken van Poort6.
Een andere, heel concrete actie, is de actie ingediend door het Leger des Heils die samen met andere partners en bewoners van de Binnenstad Burendag wil organiseren. Het zou mooi zijn om ook in andere delen van de stad actief in te zetten op Burendag.
Mentale gezondheid
Bij mentale gezondheid richten we ons met name op jongeren en jongvolwassenen. We zien dat het met name bij deze leeftijdsgroep steeds slechter gaat. Een belangrijk onderdeel van deze kans is om het taboe op mentale gezondheid te doorbreken. We willen jongeren laten weten dat het oké is om soms even niet lekker in je vel te zitten.
Een mooie actie die hieraan bijdraagt is de samenwerking tussen de stadsdichter Martin Rensen en het jongerenwerk, The Mall. Samen gaan ze aan de slag met rapteksten om het taboe rondom mentale gezondheid bij jongeren te verbreken.
Bij de kans mentale gezondheid willen we ook inzetten op het verbeteren van de samenwerkingen. De Mariëngaarde had hierbij een mooi idee om voorkennis te delen. "Het Primair Onderwijs kent al veel risico leerlingen. We moeten een overleg uitrollen met verschillende partijen. Om meer te kunnen vroeg signaleren kunnen we het lespakket ‘je brein de baas’ inzetten", zo opperde CVO-AV, Jong JGZ en Youz Preventie. Een mooie actie die we wellicht kunnen gaan uitrollen.
Investeren in Welzijnsfuncties
Het welzijnsveld in Gorinchem is erg groot. Partners moeten elkaar weten te vinden om afstemming en samenwerking mogelijk te maken. Om die reden alleen al was het heel fijn om samen het gesprek aan te gaan over de acties die op de planning staan binnen Welzijn. De focus hierbij ligt op het vergroten van het gebruik van het welzijnsaanbod, het stimuleren van de samenwerking en het verbinden van hulpvraag- en aanbod.
Tijdens de bijeenkomst hebben we het gehad over de doorverwijsstructuur. Wat zijn de paden die je als inwoner kunt bewandelen en hoe beland je bij het juiste aanbod? Het inwonersplatform SamenGorinchem.nl wordt hier als beste medium voor genoemd, maar is nog niet bij alle inwoners even bekend. Vandaar ook dat de partners aan de slag willen om elkaar te stimuleren SamenGorinchem.nl zelf goed in te vullen en zo gezamenlijk zichtbaarder te maken.
Bestaanszekerheid
Met bestaanszekerheid zetten we vooral in op het versterken van het netwerk tussen alle organisaties die zich inzetten voor mensen die leven in armoede of schulden. Partners kennen elkaar en weten elkaar ook wel te vinden, maar opereren ook vaak los van elkaar om de inwoner te helpen. Het is dan ook belangrijk om er samen voor de inwoner te zijn en dat wij als gemeente daarin een betrouwbare laagdrempelige partner zijn.
We streven ernaar om een gezamenlijk vangnet te zijn voor mensen die in armoede leven of veel schulden hebben. En integraler te gaan samenwerken.
Daarnaast willen we inzetten op meer spreekuren en lessen over geldzaken. Hierover hebben zowel het DaVinci College als de cliëntenraad van Avres een actie opgeschreven tijdens de bijeenkomst.
Basisvaardigheden
Om goed mee te kunnen doen in de maatschappij zijn voldoende basisvaardigheden nodig. Dit houdt in dat iemand goed moet kunnen lezen, maar ook kunnen rekenen en digitale vaardigheden nodig heeft. De komende jaren zetten we met name in op het in beeld krijgen van NT1’ers. Dit zijn mensen met Nederlands als eerste taal. Hiervoor willen we het taboe doorbreken en hulp vragen normaal maken. Tijdens de bijeenkomst hebben we het hier veel over gehad.
Lodewijk Nolke van de Bibliotheek gaf aan dat het ook belangrijk is om de doelgroep NT1’ers te specificeren. Werkgevers kunnen ook een belangrijke rol spelen bij het in beeld krijgen van deze NT1’ers. Hiervoor zijn ook mooie ideeën meegegeven waaronder het idee van Wendy van Dorssen van AVRES om werkgevers aan te laten sluiten bij het Taalpact. Ook de meldpuntacties van 'Huh? Wat bedoelt u?' blijven we inzetten. Deze meldpuntacties kunnen eraan bijdragen dat organisaties communiceren in betere en begrijpelijkere taal.