Op vrijdag 13 december is er vanaf 12.00 uur onderhoud aan onze systemen. U kunt dan geen formulieren gebruiken om bijvoorbeeld een verhuizing door te geven of een wmo-melding te doen. Onze excuses voor het ongemak.
De stroom van vluchtelingen naar ons land blijft groot. In onze stad willen we gastvrij zijn en hulp bieden aan hen die noodgedwongen hun huis hebben achtergelaten.
In de Vroedschapstraat in de Gildenwijk vangen we sinds een paar jaar 300 asielzoekers op. De gemeenteraad besloot eind 2022 dat deze opvanglocatie tot uiterlijk eind 2024 mag worden gebruikt. Daarna is het de wens van de gemeenteraad om een kleinschalige opvang te realiseren. Dit betekent dat we voor een periode van maximaal 10 jaar een kleinere groep mensen ergens anders gaan opvangen in onze stad.
Nieuwe kleinschalige opvanglocatie
In november 2023 nam de gemeenteraad het besluit om aan de Buys Ballotstraat 9 in Gorinchem Oost een kleinschalige opvanglocatie voor 150 asielzoekers te vestigen voor een periode van maximaal 10 jaar.
Bestemmingsplan aangepast
Het terrein aan de Buys Ballotstraat 9 is eigendom van de gemeente. Volgens het bestemmingsplan is het terrein nu bestemd als bedrijventerrein. Om de kleinschalige opvang mogelijk te maken, is het bestemmingsplan tijdelijk aangepast. Hierdoor is het mogelijk om gedurende maximaal 10 jaar asielzoekers op deze locatie op te vangen. Het COA is verantwoordelijk voor de realisatie van de tijdelijke huisvesting. Na 10 jaar krijgt het terrein weer de oorspronkelijke bestemming en wordt het terrein weer een bouwkavel voor bedrijven. Inmiddels is het terrein overgedragen aan het COA.
Omgevingsvergunning
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft op 21 december 2023 een omgevingsvergunning aangevraagd. Op 4 april 2024 heeft het college de omgevingsvergunning verleend. Het college heeft zo’n 20 bezwaarschriften ontvangen. Inmiddels is de termijn voor het indienen van bezwaren verstreken. Iedereen die een bezwaarschrift heeft ingediend, heeft bericht ontvangen. Op een later moment volgt een uitnodiging voor een hoorzitting bij de onafhankelijke bezwarencommissie. Deze hoorzitting vindt naar verwachting begin juli 2024 plaats.
Voorbereidende bouwwerkzaamheden
Ondanks de ingediende bezwaarschriften en de lopende bezwarenprocedure mag het COA op het terrein aan de slag en werkzaamheden uitvoeren. Deze werkzaamheden zijn nu wel voor eigen rekening en risico van het COA, omdat de verleende omgevingsvergunning nog niet onherroepelijk is.
Plaatsen transformatorstation
De eerste zichtbare werkzaamheden zijn grondwerkzaamheden ter voorbereiding op het plaatsen van een transformatorstation. Dit transformatorstation komt aan de noordwestelijke rand van het terrein te staan. Het is nodig om stroom beschikbaar te hebben voor het uitvoeren van de werkzaamheden en om de toekomstige locatie van stroom te voorzien. Het transformatorstation is eind mei 2024 geplaatst.
Aanbrengen fundering
Vrijdag 7 juni 2024 wordt gestart met de eerste voorbereidingen voor de bouw. Kort hierna wordt gestart met het aanbrengen van buispalen voor de fundering op het terrein. Bij het inbrengen van de buispalen wordt door het heien trillingen en geluid geproduceerd. In de directe omgeving van de werkzaamheden kan daardoor enige geluidsoverlast ervaren worden. Deze werkzaamheden duren naar verwachting tot uiterlijk half juli 2024.
Plaatsen eerste gebouwen
Vanaf maandag 8 juli 2024 tot aan de bouwvak op maandag 22 juli 2024 worden de eerste gebouwen (units) geplaatst door aannemer Jan Snel. Na de bouwvak gaan deze werkzaamheden verder. Het aan- en afvoeren van units en materialen gebeurt via de Franklinweg naar de Buys Ballotstraat.
Klankbordgroep
Gemeente en COA vinden het belangrijk dat wijkbewoners hun inbreng kunnen geven. In november 2023 is daarom een klankbordgroep opgericht. De klankbordgroep heeft een meedenkende rol. Zo’n 30 wijkbewoners nemen deel aan de klankbordgroep en zijn een aantal keer bij elkaar gekomen. Het plan voor de inrichting van het terrein is met de klankbordgroep besproken. Op basis van wensen en ideeën van wijkbewoners is het inrichtingsplan op een aantal punten aangepast.
Met de klankbordgroep is ook gesproken over veiligheid in aanwezigheid van medewerkers van de gemeente, politie en COA. Een ander onderwerp dat besproken is, zijn aandachtspunten en wensen voor de inrichting van de openbare ruimte in de buurt van het azc en in de wijk. De aanleg van het voetpad en de aanpassing van de verlichting zijn hier voorbeelden van.
De klankbordgroep komt voor de zomervakantie 2024 nog een keer bijeen.