Gorinchem is een prettige stad om in te wonen. Om te voldoen aan de groeiende vraag naar (betaalbare) woningen zet de gemeente zich extra in voor het bouwen van meer huizen. We willen plannen omzetten in echte projecten, ondanks de uitdagingen op nationaal niveau. Dit betekent dat we meer huizen willen toevoegen door nieuwbouw, bestaande huizen willen verbeteren en ook kijken naar andere manieren om de woningvoorraad te vergroten.
Samenwerking met woningcorporatie Poort6 en andere lokale partijen is belangrijk. Zo kunnen we ervoor zorgen dat er genoeg verschillende en betaalbare huizen zijn. Gemeente Gorinchem doet in 2024 onderzoek om te kijken hoeveel huizen er nodig zijn en wat voor huizen mensen willen.
Aantal woningen groeit
Met een gemiddelde groei van 1,5% ten opzichte van 0,8% in de provincie Zuid-Holland laat de woningvoorraad in Gorinchem de laatste jaren een mooie groei zien. Voor 2024 verwacht de gemeente dat er ongeveer 200 woningen bijkomen in Gorinchem. De woningvoorraad groeit dus, maar de gemeente beseft dat er nog meer moet gebeuren. Naast nieuwbouw kijken we ook naar het veranderen van bestaande gebouwen en het beter benutten van huizen bijvoorbeeld door deze te splitsen. We maken regels om dit op een goede manier te doen. Ook willen we de doorstroming van senioren bevorderen door aantrekkelijke seniorenwoningen aan te bieden en hulp te bieden bij verhuizingen. Samen met partners bepalen we welke maatregelen het beste werken voor Gorinchem.
Subsidie voor nieuwe huizen
Gemeente Gorinchem heeft in juni 2024 een subsidie van meer dan 9 miljoen euro gekregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit geld wordt gebruikt om het gebied rondom de Schelluinsestraat en de Arkelsedijk te veranderen, zodat er meer huizen gebouwd kunnen worden. De subsidie heet de Woningbouwimpuls subsidie en is bedoeld om gemeenten te helpen meer huizen te bouwen.
Voorzieningen
Met ruim 38.000 inwoners is Gorinchem een overzichtelijke stad. Gorinchem heeft een streekfunctie voor de ruim 100.000 mensen in de regio en heeft daardoor veel voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan een bioscoop, musea, bibliotheek, het Beatrixziekenhuis, theaters en ook veel verschillende horeca en winkels in de binnenstad. Gorinchem heeft daarnaast ook een breed aanbod aan scholen voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs.
Nieuwbouw
De komende jaren worden in Gorinchem veel nieuwe woningen in verschillende prijsklassen gebouwd:
- Hoog Dalem: in de weilanden ten oosten van de Spijksesteeg wordt een woonwijk met zo’n 1400 woningen en 84 zorgeenheden gebouwd in de wijk Hoog Dalem.
- Project wonen aan de Lingeoevers en gebied rond Arkelsedijk
- Project Nieuwbouw Van Zomerenlaan
- Project Nieuwbouw Haarwijk-Oost
- Project in Lingewijk
- Project Arkelse Onderweg
Verplichting zelf wonen in nieuwbouwwoningen
Het is voor starters steeds lastiger om een passende woning te vinden. De druk op de woningmarkt blijft toenemen en ook worden huizen opgekocht. Daarom geldt dat vanaf 2022 kopers van nieuwbouwwoningen minimaal 5 jaar zelf in de gekochte woning moeten wonen. In deze periode mag de woning ook niet worden verkocht. Het gaat om nieuwbouwwoningen met een koopprijs tot de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
In 2023 is de NHG kostengrens €435.000. Als u voor energiebesparende maatregelen kiest, is deze grens €461.100.
Opkoopbescherming
In de wijken Benedenstad, Gildenwijk (met Schelluinsestraat) en Stalkaarsen geldt sinds 15 juni 2024 de opkoopbescherming. Hiermee is kopen om te verhuren, wat veel beleggers in die wijken doen, niet meer toegestaan. Alleen bij uitzondering mag een koophuis nog verhuurd worden en daar is een vergunning voor nodig. Met deze maatregel krijgen starters en andere kopers meer kans op een koopwoning. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Opkoopbescherming en verhuren van woonruimte.
Koop
Wilt u een woning kopen in Gorinchem? Kijk op de websites van de lokale makelaars.
Starterslening
Starters kunnen gebruikmaken van een starterslening. Hiermee wil gemeente Gorinchem jongeren de kans geven om sneller een eerste eigen huis te kopen. De gemeente voert de starterslening niet zelf uit, maar dat doet de Stichting Volkshuisvesting Nederland. Kijk voor alle voorwaarden op de pagina Starterslening
Huur
Wilt u huren in Gorinchem? Kijk dan op de website van een van de volgende organisaties:
Of kijk op de websites van lokale makelaars.