De aarde warmt op en het klimaat verandert. Dat vraagt om actie. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat we de CO2-uitstoot moeten verminderen. In onze regio gaan we energie besparen en zo veel mogelijk duurzame energie opwekken. Dit doen we via zonnepanelen op bedrijfsdaken en door de mogelijkheden voor windenergie te onderzoeken.
Voortgang participatie
Vanwege de gemeenteraadsverkiezingen en de vorming van een nieuw college, is ervoor gekozen om voor de zomervakantie geen participatiebijeenkomsten meer te organiseren. We bereiden verdere bijeenkomsten voor, die naar verwachting eind augustus plaatsvinden.
Bovenstaand filmpje geeft een tussentijds beeld van waar we nu staan tijdens de lopende onderzoeken. Deze onderzoeken zijn nog niet definitief, dat volgt naar verwachting aan het einde van de zomer. We gaan graag opnieuw met inwoners en bedrijven in gesprek over hun vragen, aandachtspunten en zorgen over de tussentijdse resultaten.
Voor meer informatie over bijeenkomsten, zie Planning en aanpak windenergie Gorinchem.
Zoekgebied Avelingen
Alleen met besparen, wind op zee en zonnepanelen voor bedrijven komen we er niet. We verbruiken namelijk veel meer energie. Daarom verkennen we of windenergie in Gorinchem mogelijk is. Dit doen we in zoekgebied Avelingen. Dit gebied ligt buiten het Groene Hart, langs infrastructuur, dicht bij energie-intensieve bedrijven en op een plek waar het elektriciteitsnet het aan kan.
Verkenning van windzoekgebied A15-Oost is vervallen (daarover leest u in de bijlage onder deze tekst). Verkenning richt zich nu dus alleen op windzoekgebied Avelingen. Het college komt tot deze conclusie op basis van een visuele vertaling van de motie Windmolen-vrij Dichtbij.

Zorgen inwoners
Het is heel begrijpelijk dat inwoners en bedrijven zorgen hebben over de mogelijke komst van windturbines in Gorinchem. Dat nemen we dan ook zeer serieus. Echter, definitieve plannen zijn er niet. Eerst moet er nog veel worden uitgezocht. Zoals onderzoeken naar geluidshinder, slagschaduw, natuur, ecologie, veiligheid, bodemkwaliteit, grondwaterstand, archeologie en cultuurhistorie.
Op dit moment zijn we bezig met verdiepende onderzoeken. Hierin wordt verkend of het technisch, maatschappelijk en financieel mogelijk en wenselijk is om een windpark te realiseren bij Avelingen.
Tijdens de verkenning gaan we in gesprek met inwoners, bedrijven en betrokkenen. Uiteraard nemen we de gezondheid van onze inwoners serieus. We volgen daarvoor Landelijke ontwikkelingen en richtlijnen op de voet. Bovendien houden we ons altijd aan wettelijke normen.
Evenwichtig aanbod energie en balans op netwerk
Met de energietransitie gaan we over van fossiele energiebronnen (die eindig zijn én CO₂ uitstoten) op schone, duurzame energiebronnen. Het aanbod van zon- en windenergie wisselt tussen dag en nacht, maar ook tussen seizoenen. Bijvoorbeeld, in de donkere wintermaanden waait het gemiddeld harder dan in de zomer. Om aan de continue energievraag te voldoen is het van belang dat wind zonne-energie aanvult en andersom. Dit draagt ook bij aan balans op het elektriciteitsnet. Bovendien wekken we niet genoeg energie op met zon alleen, zelfs niet als alle daken worden vol gelegd met zonnepanelen. Wind kan niet zonder zon en andersom. We gaan voor de beste mix.