De aarde warmt op en het klimaat verandert. Dat vraagt om actie. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat we de CO2-uitstoot moeten verminderen. In onze regio gaan we energie besparen en zo veel mogelijk duurzame energie opwekken. Dit doen we via zonnepanelen op bedrijfsdaken en door de mogelijkheden voor windenergie te onderzoeken.
College en raad Gorinchem: geen windmolens bij Avelingen
Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Gorinchem zijn tot de conclusie gekomen dat een windpark op zoeklocatie Avelingen niet wenselijk is. Zij vinden de impact van windmolens bij Avelingen te groot en delen de zorgen van inwoners en bedrijven uit Gorinchem en omliggende gemeenten. Ook A15-Oost vervalt definitief als windzoeklocatie.
Uitgevoerde onderzoeken
Er is uitgebreid onderzoek gedaan bij Avelingen naar (on)mogelijkheden voor windmolens. In de verdiepende onderzoeken werd verkend of het technisch, maatschappelijk en financieel mogelijk en wenselijk zou zijn om een windpark te realiseren bij Avelingen. De definitieve onderzoeksrapporten kunt u inzien op de pagina Verdiepende onderzoeken windenergie Gorinchem.
Zoekgebied Avelingen
Alleen met besparen, wind op zee en zonnepanelen voor bedrijven komen we er niet. We verbruiken namelijk veel meer energie. Daarom werd verkend of windenergie in zoekgebied Avelingen mogelijk was. Dit gebied ligt buiten het Groene Hart, langs infrastructuur, dicht bij energie-intensieve bedrijven en op een plek waar het elektriciteitsnet het aan kan.

Windmolens bij Avelingen: hoe zou dat eruit gezien hebben?
In de onderzoeken is gewerkt met mogelijke onderzoeksopstellingen van windturbines. Dat was nodig om bijvoorbeeld effecten zoals geluid en slagschaduw door te kunnen rekenen. Er is onderzoek gedaan aan de hand van zes kleinere, zes middelgrote en vier grotere windmolens.
In de pdf hieronder (Kaart visualisaties verkenning windzoekgebied Avelingen) kunt u kijken hoe de windmolens er uit zouden zien in de omgeving. Vanaf 15 plekken rondom Avelingen zijn er realistische visualisaties gemaakt door de landschapsarchitect van onderzoeksbureau Bosch & van Rijn.
Zorgen inwoners
Het is heel begrijpelijk dat inwoners en bedrijven zorgen hebben geuit over de mogelijke komst van windturbines in Gorinchem. Dat hebben we ook zeer serieus genomen. Tijdens de verkenning zijn we steeds in gesprek gegaan met inwoners, bedrijven en betrokkenen, en hebben we hun input meegenomen in de onderzoeken. Zo heeft hun zorg om geluidshinder geleid tot extra onderzoeken.
Evenwichtig aanbod energie en balans op netwerk
Met de energietransitie gaan we over van fossiele energiebronnen (die eindig zijn én CO₂ uitstoten) op schone, duurzame energiebronnen. Het aanbod van zon- en windenergie wisselt tussen dag en nacht, maar ook tussen seizoenen. Bijvoorbeeld, in de donkere wintermaanden waait het gemiddeld harder dan in de zomer. Om aan de continue energievraag te voldoen is het van belang dat wind zonne-energie aanvult en andersom. Dit draagt ook bij aan balans op het elektriciteitsnet. Bovendien wekken we niet genoeg energie op met zon alleen, zelfs niet als alle daken worden vol gelegd met zonnepanelen. Wind kan niet zonder zon en andersom. We gaan voor de beste mix.