Het verdiepend onderzoek naar (on)mogelijkheden voor windenergie bestond uit twee stappen. In stap 1 werd onderzocht wat er wettelijk mogelijk was binnen het zoekgebied. Dit heeft geleid tot verdere inkadering van het RES-windzoekgebied. Vervolgens werd in stap 2 gekeken naar een aantal onderzoeksopstellingen van windturbines, om effecten (zoals geluid en slagschaduw) door te kunnen rekenen. Adviesbureau Bosch & van Rijn heeft de verdiepende onderzoeken uitgevoerd. Zij hebben de kansen en beperkingen voor windenergie in het zoekgebied Avelingen in kaart gebracht.
Definitieve Onderzoeksrapporten na stap 2
De definitieve onderzoeksrapporten die zijn opgeleverd na stap 2 van de verdiepende onderzoeken kunt u inzien:
1. Samenvattende nota verkenning windenergie Avelingen
2. Rapportage Omgevingsmanagement Verkenning Windenergie Avelingen
3. Verkennend Slagschaduwonderzoek
4. Verkenning akoestische effecten
5. Ecologische risicoanalyse Windenergie Avelingen
6. Verkenning Windenergie en Externe Veiligheid
7. Verkenning financiële uitvoerbaarheid
8. Verkenning windenergie Avelingen; cultuurhistorie en landschap
9. Verkenning defensieradar windpark Avelingen voor Ministerie I&W
De twee stappen van de verdiepende onderzoeken worden hieronder verder toegelicht.
Stap 2: opstellingsmogelijkheden en effecten windturbines
In stap 2 van de verdiepende onderzoeken werd onderzocht hoeveel windturbines er zouden kunnen komen en hoe ze dan konden staan. Aan de hand van opstellingsmogelijkheden werd gekeken naar effecten zoals slagschaduw en geluid op de omgeving. Ook werd onderzocht hoe die effecten konden worden beperkt en welke financiële ruimte daarvoor leek te zijn. De tussentijdse onderzoeksresultaten werden met de omgeving gedeeld en besproken. Zo konden we opnieuw zorgen en aandachtspunten van inwoners en bedrijven ophalen en meenemen naar de definitieve uitkomsten van stap 2.
Tussentijdse rapportage van stap 2 van de verdiepende onderzoeken
We hebben met een informatief filmpje uitleg gegeven over de lopende onderzoeken.
Onderzoeksbureau Bosch en van Rijn heeft eind juni 2022 een tussentijdse rapportage van de lopende onderzoeken opgeleverd:
In mei 2022 is onderstaande bestuurlijke update verstuurd naar de stuurgroep van de verkenning windenergie bij Avelingen:
Stap 1: ruimte voor wind op basis van wet- en regelgeving?
Eerste werd onderzocht wat er wettelijk mogelijk zou zijn. Er is gekeken naar wet- en regelgeving voor natuur en ecologie, milieu (geluid en slagschaduw), water(beheer), vaarwegen en externe veiligheid (zoals niet gesprongen explosieven). Daarnaast werd nog apart onderzocht wat de impact zou zijn op de scheeps- en defensieradar.
Uitkomsten stap 1: zorgen en aandachtspunten van de omgeving
Vanaf februari 2022 is er gesproken met inwoners, bedrijven en betrokkenen over stap 1 van de onderzoeken. Zowel in een online webinar als in kleinschalige bijeenkomsten. Zowel met mensen uit Gorinchem als uit buurgemeenten. Hun vragen en zorgen gingen voornamelijk over: geluid, slagschaduw, horizonsvervuiling en natuur. Voor een overzicht van input die wij kregen van de omgeving, zie:
Zorg om geluidshinder leidt tot extra onderzoek
De grootste zorg van inwoners betrof geluid van windturbines. Onderzoeksbureau Bosch & van Rijn heeft daarom extra onderzoek gedaan naar twee aspecten van geluid. Dit heeft ervoor gezorgd dat er al in de verkennende fase meer inzicht geboden werd in de specifieke effecten van geluid.
Cumulatie - Het optellen van de impact van verschillende geluidsbronnen (ook wel cumulatie genoemd), wordt normaal pas uitgevoerd in de mer-onderzoeken (milieueffectrapportage). Omdat er door de omgeving expliciet om is gevraagd, werd cumulatie van geluid opgenomen als apart onderdeel in stap 2 van de onderzoeken. Zo werd in deze fase al duidelijker wat de totale (opgetelde) geluidseffecten zouden zijn. Er werd een cumulatieberekening uitgevoerd op basis van verschillende geluidsbronnen in de omgeving, zoals wegverkeer en industrie. Hier werden de geluidseffecten bij opgeteld van een mogelijk windpark.
Laagfrequent geluid - Extra onderzoek werd uitgevoerd naar laagfrequent geluid (bromtonen) in de huidige verkenning. Daarbij werd op onderdelen aansluiting gezocht bij de zogenaamde Deense norm. Het onderzoeksbureau heeft een voorbeeldberekening uitgevoerd voor het aandeel laagfrequent geluid in geluid van windturbines. De berekende waarden zijn vervolgens op enkele maatgevende punten getoetst aan de Deense norm. Deze Deense norm betreft een geluidnorm voor binnenshuis voor laagfrequent geluid.
Uitkomsten stap 1: onderzoeksrapport adviesbureau
Het adviesbureau heeft de uitkomsten van stap 1 gepubliceerd in het onderzoeksrapport ‘Toelichting belemmeringenstudie zoekgebied windenergie Avelingen’. Hierin is in kaart gebracht op welke plekken in het RES-zoekgebied Avelingen geen windturbines kunnen komen. Ook is inzichtelijk gemaakt waarvoor er nog vervolgonderzoek noodzakelijk is. Daarnaast is een memo opgesteld, met een beknopte beschrijving van de belangrijkste verschillen tussen de uitgangspunten in hun huidige belemmeringenstudie en de eerdere quickscan van Royal Haskoning DHV uit 2019. Het verouderde quickscan onderzoek uit 2019 wordt door derden vaak gebruikt in fotovisualisaties. In het licht van de nieuwe onderzoeken is de verouderde quickscan niet meer relevant. De documenten vindt u hieronder.