Home > Inwoners > Aanvragen vergunningen (Omgevingsvergunning)

Aanvragen vergunningen (Omgevingsvergunning)

Wilt u bouwen of verbouwen? Slopen? Wilt u een boom in uw tuin kappen? Of iets anders aan uw omgeving veranderen? In veel gevallen heeft u een omgevingsvergunning nodig. Een omgevingsvergunning vraagt u online aan in het Omgevingsloket van de Rijksoverheid..

Vergunning nodig of niet?

U hoeft niet in alle gevallen een omgevingsvergunning aan te vragen. Via Omgevingsloket online kunt u een vergunningcheck doen. Bij een vergunningcheck wordt duidelijk of u:

  • een vergunning nodig heeft;
  • geen vergunning nodig heeft, maar wel meldingsplichtig bent;
  • geen vergunning nodig heeft.

U heeft de vergunningcheck gedaan, maar twijfelt of u een omgevingsvergunning nodig heeft? Vraag dan de gemeente Gorinchem om dit te beoordelen.

Aanvragen via het omgevingsloket

Blijkt uit de vergunningcheck dat u een omgevingsvergunning nodig heeft? Dan doet u via de het Omgevingsloket een aanvraag voor de activiteiten. Het systeem vertelt u welke gegevens u moet invullen en welke documenten u moet aanleveren.

Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning heeft u een DigiD nodig.

Kosten (Leges)

Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning moet u legekosten betalen. Een overzicht van de kosten voor een omgevingsvergunning staat in de  Legesverordening van de gemeente Gorinchem.(opent in een nieuw venster)