Home > Inwoners > Nieuws > Start archeologisch onderzoek Groenmarkt

Start archeologisch onderzoek Groenmarkt

Groenmarkt Gorinchem

Dinsdagochtend 7 november start aannemersbedrijf De Visser met het graven van het eerste gat voor de bomen die in het voorjaar geplaatst worden op de Groenmarkt. Archeologische dienst Hollandia start die dag ook met het archeologisch onderzoek.

Voormalig kerkhof

Op de locatie van de Groenmarkt lag vroeger een kerkhof. De verwachtingen aan vondsten die ons meer over het verleden kunnen vertellen zijn dan ook hoog. Het onderzoek duurt naar verwachting 5 weken. Alle vondsten, dus ook de skeletten, worden nauwkeurig bestudeerd; wat vertellen ze over het verleden? De skeletten worden weer herbegraven.

Meekijken via kijkgaten

De te graven boomvakken liggen aan de straat Achter de Kerk (noordzijde van de Groenmarkt). De gaten worden één voor één gegraven. De gemeente zet de boomvakken voor de veiligheid af met hekken. De ruimte om de boomvakken wordt zo klein mogelijk, maar werkbaar voor de aannemer en de archeologen. Geïnteresseerd? Neem gerust een kijkje via de kijkgaten in de hekken.

Groenmarkt blijft bereikbaar

De Groenmarkt en straten eromheen blijven tijdens de werkzaamheden bereikbaar voor parkeren en verkeer. Het laden en lossen bij winkels blijft ook mogelijk. Op maandagen krijgen sommige marktkramen een andere plek op de Groenmarkt. De betreffende marktkooplieden krijgen hierover vooraf bericht.

Wat houdt de herinrichting in?

De herinrichting omvat de aanleg van een goot voor regenwaterafvoer en nieuwe bestrating in Achter de Kerk en het plaatsen van de 4 lindenbomen met de naam ‘Tilia tomentosa ‘Szeleste’. De bomen brengen de oude sfeer van de Groenmarkt terug, hebben minder last van bladluizen en druipen minimaal. De gemeente nodigt omwonenden en aangrenzende ondernemers tijdig uit voor een informatiebijeenkomst over de herinrichting van de Groenmarkt.