Overslaan en naar de inhoud gaan
Gemeente Gorinchem logo Gemeente Gorinchem
Bezoek mooi Gorinchem ANWB
  • Home
  • Bestuur en organisatie

Visie en missie

Lees voor

De gemeente Gorinchem heeft zowel een visie als een missie. Onze missie geeft aan hoe wij onze doelen willen bereiken. De visie laat zien waarom wij er zijn.

Visie

De visie, geeft aan waarbinnen de organisatie opereert en waarom zij er is. De organisatie is er voor deze gemeente en de Gorcumse samenleving/inwoners.

Als het gaat om de vraag wat er moet gebeuren in het belang van stad, burgers, bedrijven en instellingen – de bestuurlijke ambitie - ligt het primaat bij de politiek. In het bepalen van dat “wat” door de politiek en de uitvoering daarvan wil de organisatie uitdrukkelijk optreden als partner. Partner (deelgenoot) zijn betekent dat de organisatie niet slechts wil uitvoeren wat elders besloten is. Het betekent dat de organisatie het bestuur actief en uitdrukkelijk behulpzaam wil zijn bij het bepalen van de “wat”-vraag, omdat zij zich betrokken en verantwoordelijk voelt voor de stad Gorinchem.

Dit komt onder andere tot uitdrukking in het voorzien van het bestuur van integrale beleidsadviezen waarbij alternatieven geschetst worden en inschattingen gemaakt worden van de effecten van die alternatieven. Dit komt ook tot uitdrukking in het kritisch volgen van de uitkomsten van het beleid waartoe besloten is, opdat het bestuur zo snel als mogelijk wordt geïnformeerd over de vraag of de gestelde doelen worden bereikt of dat bijsturing noodzakelijk is. Het komt ook tot uitdrukking in een optimale dienstverlening aan de burger.

Missie

Samen

geeft aan dat de organisatie (of de onderdelen daarvan) niet op zichzelf staat, noch wil staan, maar samen met anderen wil opereren ten gunste van de stad.

Dit betekent dat de organisatie een open oor en oog heeft voor de samenleving en wat daar gebeurt en zich continu afvraagt wat dat voor gevolg heeft voor te maken of reeds gemaakte keuzes. Samen is ook een synoniem voor integraliteit. Vanuit de eigen discipline hebben de medewerkers van nature de instelling buiten de eigen discipline anderen te informeren en actief te betrekken bij het (eigen) probleem dat zich voordoet, opdat de advisering aan het bestuur en de dienstverlening aan de burger integraal en compleet is.

Klantgericht

geeft aan dat de organisatie de behoeften van de klant, ongeacht of het hier een klant vanuit de eigen organisatie betreft of van buiten, als uitgangspunt neemt voor het eigen handelen.

Dit betekent dat indien de organisatie een bepaalde maatregel of beleid opstelt, gepeild wordt voordat daarover advies wordt uitgebracht, hoe de klant daarover denkt, bijvoorbeeld door consultatie van klankbordgroepen, andere belangenvertegenwoordigers of individuele burgers. Periodiek en methodisch wordt ook onderzoek verricht naar de behoeften van de klant, opdat deze input zijn bij beleidsontwikkeling. De organisatie is dus extern gericht, transparant en zeer communicatief. Klantgerichtheid is overigens iets anders dan “bewoners zelfbestuur”. Aan de wensen van bewoners zal niet altijd tegemoetgekomen kunnen worden, bijvoorbeeld omdat ze niet stroken met (lange termijn) doelstellingen van de organisatie, zoals die politiek bepaald zijn, of met wet- en regelgeving. Indien dit zich voordoet wordt niet gezwegen of er omheen gedraaid, maar wordt aan de bewoners tijdig en begrijpelijk uitgelegd waarom hun ideeën geen navolging krijgen of handhavend moet worden opgetreden. Op deze wijze wordt ook bij het overbrengen van een negatieve boodschap inhoud gegeven aan klantgerichtheid.

Succesvol

wil zeggen dat de oplossing van het probleem voorop staat.

Dat betekent dat wordt nagegaan (gemeten) of, bijvoorbeeld, beleidsmaatregelen die genomen zijn, leiden tot de oplossing van een probleem of niet. Bij dit meten van de effecten van beleid worden de klanten waarop de maatregelen van toepassing zijn actief betrokken. Metingen en evaluaties vinden plaats aan de hand van vooraf met de klant bepaalde evaluatiecriteria en meetmomenten.

Samenwerken

geeft aan dat de medewerkers van de gemeente Gorinchem geen ambtenaren zijn in de stoffige betekenis van dat woord, maar positief ingestelde en extern gerichte mensen die denken (doelen stellen), durven (risico’s nemen) en doen (halen van resultaten / afspraak is afspraak).

Dit betekent dat het nemen van initiatief, creatief handelen en het treden buiten de gebaande paden wordt gestimuleerd. Integriteit geldt hierbij als uitgangspunt. Hoewel procedures in een ambtelijke organisatie onontbeerlijk zijn en overigens ook voor structuur zorgen, zijn zij geen doelen op zich, maar meer hulpmiddelen. Fouten maken mag, mits ervan geleerd wordt. Ondernemen betekent ook dat de organisatie effectief en efficiënt handelen hoog in het vaandel heeft staan, haar werkprocessen daartoe heeft ingericht en daar waar gewenst projectmatig werkt. Het ondernemen vindt plaats in een open cultuur, waarin positieve feedback regel is en waarbij open oog is voor de ontwikkeling van de medewerkers. De leidinggevenden coachen daarop.

Volg ons

  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Youtube

Subnavigatie

  • Contact en openingstijden
  • Rekeningnummers
  • Archief
  • Privacy
  • Toegankelijkheid
  • Cookies en Proclaimer
  • SamenGorinchem
  • Mooi Gorinchem
  • Gorinchem Beweegt
  • Werken voor Gorinchem