Een energieneutrale regio in 2050, hoe gaan we dat met elkaar bereiken? Om de CO2-uitstoot te beperken zullen we anders met onze beschikbare energie om moeten gaan. Het vereist energiebesparingen, het overschakelen van fossiele naar duurzame bronnen en het opwekken van hernieuwbare energie. Dat is de ‘energietransitie’.
Klimaatakkoord en de RES
In het landelijk Klimaatakkoord is onder andere afgesproken dat Nederland meer zonne- en windenergie op land gaat opwekken om de CO2-uitstoot te verminderen. Zo voorkomen we dat de aarde met meer dan twee graden Celsius opwarmt.
Gemeenten, waterschappen, provincies en netbeheerders zoeken samen met heel veel andere betrokken partijen, inwoners en bedrijven naar geschikte plekken daarvoor. Dat doen al deze partijen door in 30 energieregio’s samen te werken aan een Regionale Energiestrategie, de RES. Ook onderzoeken zij welke warmtebronnen te gebruiken zijn om wijken en gebouwen duurzaam te verwarmen.
In onderstaande video kunt u ziet en hoort u meer over het wie, hoe, wat en waarom van de RES.
Regionale Energiestrategie Alblasserwaard
Gemeente Gorinchem werkt samen met gemeente Molenlanden aan de Regionale Energiestrategie (RES) Alblasserwaard. Doelstellingen zijn:
- In 2030 wordt 20% energie bespaard.
- In 2030 komt 35% van het energiegebruik via natuurlijke bronnen zoals zon, wind, water en bodem.
- In 2050 is de regio energieneutraal.
Belangrijk uitgangspunt is dat zorgvuldig wordt omgegaan met de waarden en het landschappelijke karakter van de regio Alblasserwaard, zoals de natuur en cultuurhistorie.
De RES bestaat uit vijf belangrijke onderdelen. Het gaat allereerst over energiebesparing en daarnaast over hoe we elektriciteit kunnen opwekken door zon en wind. Ook gaat de RES over warmte en innovatieve technieken.
Met elkaar
Een energieneutrale regio in 2050 bereiken we alleen met elkaar. Met beide gemeenten, bedrijven, maatschappelijke organisaties, lokale energiecoöperaties en inwoners.
Vanaf het begin zijn er veel bijeenkomsten geweest waarin samen met betrokken partijen en geïnteresseerden is nagedacht over het besparen van energie en het opwekken van duurzame energie.
Betrokkenheid en draagvlak zijn zo belangrijk, omdat keuzes invloed hebben op onze leefomgeving. We vragen steeds inwoners en ondernemers hun zorgen, ideeën en aandachtspunten te (blijven) delen. Er zijn onlangs bijeenkomsten geweest over zon op bedrijfsdaken, over de mogelijkheden voor windenergie en over aardgasvrije wijken. Op deze webpagina’s kunt u ook aangeven als u op de hoogte gehouden wil worden over nieuwe bijeenkomsten.
Waar staan we?
In juli 2019 is de zogenaamde bouwstenenrapportage RES opgeleverd. Hierin is input uit eerder gehouden bijeenkomsten verwerkt. De plannen zijn in 2020 concreter gemaakt in de concept Regionale Energiestrategie. Inmiddels is de RES 1.0 Alblasserwaard vastgesteld. Hierin staat de ambitie om in 2030 in de regio 35% duurzame elektriciteit op te wekken. Daarnaast heeft de regio als doel om 20% energie te besparen in 2030.
In de RES wordt voor zonne-energie ingezet voor opwek op bedrijfsdaken en boerenschuren. Voor windenergie wordt gekeken naar (on)mogelijkheden in de zoekgebieden Avelingen en A15-Oost. Een combinatie van zonne- en windenergie is nodig voor balans op het elektriciteitsnet en het beheersbaar houden van de maatschappelijke kosten van het net.
Wat zijn de vervolgstappen?
Op 1 juli 2021 biedt elke RES-regio de RES 1.0 aan bij het Nationaal Programma RES. De RES is geen eindpunt, maar een belangrijke bestuurlijke mijlpaal in een langjarig proces richting 2030 en uiteindelijk 2050. Elke twee jaar past iedere energieregio de RES aan op nieuwe ambities en technische ontwikkelingen en op maatschappelijke en/of landschappelijke inzichten. Op die manier levert elke RES-regio een bijdrage aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord.
Uitvoeringsprogramma RES 1.0: aan de slag voor een duurzaam en energieneutraal Gorinchem
Het college van gemeente Gorinchem heeft op dinsdag 2 november 2021 ingestemd met het Uitvoeringsprogramma Regionale Energiestrategie 1.0. Hierin staat wat de gemeente, samen met inwoners, ondernemers en andere partijen gaat doen om de gestelde doelen van de RES 1.0 te behalen. Het uitvoeringsprogramma is een belangrijke stap om verder aan de slag te gaan voor een duurzame en energieneutrale toekomst in onze stad.
Het uitvoeringsprogramma is samen met gemeente Molenlanden opgesteld. Met dit programma geven we vorm aan de invulling van de vijf pijlers in de RES 1.0: energiebesparing, warmte, innovatie, zon en wind.
Belangrijk voor het Uitvoeringsprogramma RES 1.0 is de haalbaarheid en betaalbaarheid ervan. Alleen met extra Rijksmiddelen is het mogelijk uitvoering te geven aan het Klimaatakkoord en de RES. Namens RES-regio Alblasserwaard is hierover een lobbybrief verstuurd richting het Rijk. Verder wordt een beroep gedaan op bestaande middelen en op de zogenaamde Reserve Duurzaamheid, een budget dat door de raad eerder is toegekend voor duurzaamheidsprojecten.
Meer weten?
Wilt u meer weten? Kijk dan op onderstaande websites of download de documenten.