De meeste mensen koken nog op aardgas en de meeste huizen worden nog verwarmd met aardgas. In het landelijke Klimaatakkoord staat dat in 2050 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af moeten. Niet in één keer, maar stap voor stap en per wijk. De gemeente Gorinchem start met de Gildenwijk.
Online informatiebijeenkomst
Op dinsdagavond 13 juli hield de gemeente Gorinchem samen met woningcorporatie Poort6 en energie- en afvalbedrijf HVC een online informatiebijeenkomst over de komst van een warmtenet in de Gildenwijk. Tijdens deze avond is toelichting gegeven op wat de komende jaren gaat gebeuren in de wijk rond de aanleg van een warmtenet.
Informatiebijeenkomst terugkijken
Stap voor stap
Uit onderzoek blijkt dat een warmtenet een goed alternatief is voor aardgas in de Gildenwijk. De gemeenteraad is in februari 2021 akkoord gegaan met de komst van het warmtenet en het aansluiten van het stadhuis op dit net. Het aardgasvrij maken van de Gildenwijk gaat de komende jaren stap voor stap.
Samen met bewoners
Poort6 wil in nauw overleg met haar huurders bijna 1.000 woningen aansluiten op het warmtenet. Voor het zover is, gaat Poort6 met haar huurders praten. Uiteindelijk moet 70% van de bewoners van een woongebouw instemmen met de plannen om van het gas af te gaan en over te stappen op het warmtenet.
Poort6 denkt dat het belangrijkste uitgangspunt, dat huurders niet meer dan voorheen gaan betalen, daarbij zal helpen. Als huurders van Poort6 instemmen met het aansluiten van hun woningen op het warmtenet gaat duurzaam energie- en afvalbedrijf HVC vanaf 2022 aan de slag met de aanleg. Dit gebeurt per woongebouw. Meer informatie is te vinden op de website van Poort6.
Meer informatie over het project is ook te vinden op de website Warmtenetgorinchem.nl.
Haalbaar en betaalbaar
Op termijn worden naast de huurwoningen van Poort6 ook andere woning- en gebouweigenaren gevraagd om aan te sluiten op het warmtenet. In veel gevallen ontbreken nu de financiële instrumenten vanuit de Rijksoverheid nog om aansluiting op het warmtenet voor hen haalbaar en betaalbaar te maken. De Rijksoverheid werkt aan het beschikbaar stellen van subsidies en gebouwgebonden leningen, zodat aansluiting op een duurzaam warmtenet mogelijk wordt. Gemeente Gorinchem volgt deze ontwikkelingen nauwgezet.
Wijkuitvoeringsplan
Gemeente Gorinchem is bezig om samen met inwoners, ondernemers en diverse samenwerkingspartners een Transitievisie Warmte op te stellen. In de visie moeten inwoners duidelijkheid krijgen op welke manier en wanneer hun wijk aardgasvrij wordt. Per wijk wordt bekeken wat de meest geschikte duurzame warmteoplossing is. Op maandagavond 1 februari 2021 vond een eerste informatiebijeenkomst plaats over de stappen die de gemeente zet naar een aardgasvrij Gorinchem. Tijdens de bijeenkomst kwam ook het warmtenet in de Gildenwijk aan bod. Het warmtenet in de Gildenwijk is het eerste zogenaamde wijkuitvoeringsplan van de Transitievisie Warmte. U kunt de informatiebijeenkomst terugkijken.