Klimaatverandering: we kunnen er niet meer van wegkijken. We doen er alles aan om de CO2-uitstoot te verlagen en de opwarming van de aarde tegen te gaan. Helaas is klimaatverandering niet meer helemaal te voorkomen. Daarom moeten we ons voorbereiden op de gevolgen van een veranderend klimaat. We merken het ook in onze eigen achtertuin. Het regent vaker en harder. De rivieren om ons heen hebben vaker moeite om het vele water af te voeren. Ook de riolering heeft soms moeite met het vele water dat er valt. Daarnaast worden de zomers vaker droger en heter. Dat heeft gevolgen voor de biodiversiteit en de gezondheid van mensen. Dat noemen we ook wel: hittestress.
Meer ruimte voor water en groen
We willen Gorinchem aanpassen zodat we weerbaar zijn tegen, en kunnen omgaan met deze klimaatveranderingen. Er moet meer ruimte komen voor water en groen. Denk aan het versterken van onze dijken en het reserveren van opslagruimte voor extra regen- en rivierwater. En we moeten onze natuur versterken. Want de natuur is onze belangrijkste buffer tegen klimaatverandering. Het aanpassen aan het veranderende klimaat noemen we klimaatadaptatie. We werken hieraan in onze stad én werken samen met de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (de A5H-regio).
Een weerbaar en groen Gorinchem
Gemeente Gorinchem werkt aan een weerbaar en groen Gorinchem. Dat gebeurt volgens de actieagenda uit de lokale klimaatadaptatiestrategie 2023-2027. Ook in een veranderend klimaat willen we veilig blijven wonen, werken en ontspannen in Gorinchem.
In 2019 is een klimaatstresstest gedaan naar de gevolgen van het extremer weer op de A5H-regio, waar Gorinchem bij hoort. Hieruit kwam naar voren dat hitte en regenwateroverlast de belangrijkste gevolgen zijn waar Gorinchem last van krijgt. Meer informatie staat in de Klimaatatlas A5H.
Samenwerken in de regio
Klimaat, weer, natuur en water houden zich niet aan gemeentelijke of provinciale grenzen. Daarom werkt de gemeente Gorinchem samen in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (A5H). In de regio bundelen zes gemeenten, de provincies Utrecht en Zuid-Holland en Waterschap Rivierenland hun krachten. Met de Regionale Klimaatadaptatie Strategie (RAS) en de Uitvoeringsagenda van de A5H regio zetten we de koers uit hoe we ons kunnen aanpassen aan de veranderingen van het klimaat.
Waar ziet u een weerbaar Gorinchem?
Als gemeente Gorinchem houden we bij het ontwikkelen van de stad rekening met extremer weer. Hoe ziet dat eruit:
Maar er gebeurt meer:
- Nieuwbouwwijken Hoog Dalem, Lingewijk, Tuinen van Mollenburg en Helden van Gorkum zijn ingericht om extreme hoosbuien aan te kunnen.
- Rioolonderhoud Gildenwijk: regenwater wordt beter afgevoerd door afgekoppeld riool en door de aanleg van groene parkeerplaatsen.
- Tiny Forests bij scholen in Gorinchem. Dit is een klein inheems bos dat bijdraagt aan verkoeling en natuureducatie.
- Convenant Klimaatadaptief Bouwen: samen met provincie Zuid-Holland en meer dan 50 bedrijven, overheden en organisaties zetten we ons in voor een klimaatbestendig Zuid-Holland.
- Wilt u een geveltuin aanleggen? Dan kunt u zelf aan de slag. Kijk hiervoor op de pagina Meer groen in uw straat.
- In Gorinchem hebben bushokjes een groen dak gekregen. Dit groene dak zorgt voor verkoeling en energiebesparing.
- Een aantal speeltuinen in de stad heeft een natuurlijk karakter gekregen, de A. van der Leeuwstraat en Beethovenstraat bijvoorbeeld.
U kunt als bewoner van Gorinchem een belangrijke rol spelen bij het groener maken van de stad. Ontdek wat u zelf kunt doen voor meer groen in de stad.