Op vrijdag 13 december is er vanaf 12.00 uur onderhoud aan onze systemen. U kunt dan geen formulieren gebruiken om bijvoorbeeld een verhuizing door te geven of een wmo-melding te doen. Onze excuses voor het ongemak.
Aanpak Thuis in de Wijk
De transformatie van beschermd wonen en opvang naar Thuis in de Wijk voor mensen met een psychische kwetsbaarheid is een belangrijk onderdeel van het integraal sociaal beleid. Deze mensen blijven langer thuis wonen met passende zorg en ondersteuning. Zo kunnen ze mee blijven doen in de samenleving en behouden ze structuur in hun dagelijks leven.
Proeftuin Maatwonen
We geven samen met maatschappelijke organisaties in de stad en in de regio vorm aan deze transformatie via de proeftuin Maatwonen. Doel daarvan is om met alle betrokken partners een infrastructuur te creëren en te faciliteren op het gebied van wonen, zorg en ondersteuning op allerlei leefgebieden. Den aan inkomen, dagbesteding en sociale steun. In de proeftuin krijgt dit vorm aan de hand van vijf thema’s: fijn wonen, zorg die bij je past, thuis in je buurt, rond kunnen komen en benut je talent. Via deze aanpak kunnen psychisch kwetsbare inwoners langer thuis in de wijk blijven wonen. Ze hoeven hierdoor minder (snel een) beroep te doen op een voorziening voor bijvoorbeeld beschermd wonen.
Deze proeftuin zet ook in op een succesvolle terugkeer in de wijk na een tijdelijke opname in bijvoorbeeld een zorginstelling of ziekenhuis.
Voorbeeldprojecten Maatwonen
Er zijn vier Maatwonen-projecten:
- ontmoetingsplek Wijnkoperstraat 2
- digitale en fysieke ondersteuning via een tablet van Compaan
- initiatief Feniks voor en door ervaringsdeskundigen
- preventief budgetbeheer.
Ook zijn er ontwikkelingen die dankzij de proeftuin Maatwonen een extra duwtje hebben gekregen in de goede richting zoals:
- aandacht voor de ontwikkeling van een nieuwe welzijnsfunctie (Welzijnspunt)
- samenwerking tussen zorgaanbieders, corporaties en het sociaal team
- samenwerking met de beweegcoach zorg.
Doorontwikkeling
In de proeftuin Maatwonen werkt de gemeente Gorinchem samen met ketenpartners aan het Thuis in de Wijk laten wonen van mensen met psychische kwetsbaarheden. De looptijd van het traject is landelijk en regionaal verlengd, omdat het proces tijd vraagt. Daarnaast heeft corona ook invloed gehad op het goed vormgeven van projecten. Voor de innovatieprojecten die in Gorinchem lopen, geldt dat er nog ruimte is voor doorontwikkeling. Daar gaan we ons samen met partners de komende tijd op richten.