Tijdens de online bijeenkomst van de Stadstafel op 22 februari 2022 kwamen er verschillende onderwerpen over wonen en bouwen ter sprake. De vragen en antwoorden daarbij vindt u hieronder terug.
Woningbouw
Hoe denken jullie zo snel mogelijk iets te doen aan de woningnood?
De omgevingsvisie richt zich op de lange termijn en biedt daarmee een koers op hoofdlijnen voor de toekomstige inrichting van de stad. Die koers helpt om gebieden en delen van de stad aan te wijzen waar ontwikkeling op termijn mogelijk is. Op de kortere termijn zijn we al bezig om woningen te realiseren in bestaande wijken, in uitbreiding in Hoog Dalem en in delen van de Linge Oevers. Dat de nood hoog is beseffen we en daarom kijken we naar alle mogelijkheden voor versnelling op kortere en langere termijn..
Aan het eind van de Spijksedijk staan wat bedrijfshallen al jaren leeg. Is daar woningbouw mogelijk?
De Spijksedijk maakt deel uit van een apart traject: ‘de Vleugels van de Stad’. Meer informatie hierover verschijnt binnenkort op de pagina Vleugels van de Stad
Krijgen de Linge-oevers de diversiteit van de binnenstad?
Voor de Linge Oevers (en voor ‘de Vleugels van de Stad’ als geheel) wordt gezocht naar een functiemix, met ruimte voor wonen, bedrijvigheid, recreatie en meer. Hoe dit exact vorm krijgt moet blijken tijdens de vertaling naar het omgevingsplan.
Kunnen de kantoorpanden aan de Stationsweg omgebouwd worden tot woningen voor starters of tot locaties waar wonen en werken gecombineerd kan worden?
In het stationsgebied worden mogelijkheden onderzocht om te komen tot een ideale woon-werk mix voor de toekomst. De kantoorruimte kan een andere invulling krijgen. Maar het thuiswerken en hybride werken vraagt ook om meer flexibele kantoorruimtes en mogelijkheden voor ZZP’ers om elkaar te ontmoeten. We moeten dus zorgvuldig onderzoeken wat in dit gebeid mogelijk is en hoe verschillende functies zich hier tot elkaar verhouden. Wonen is daarbij zeker niet uitgesloten. Samen met het vergroten van de verblijfskwaliteit in het gebied en een verbeterde verbinding met omliggende wijken en de binnenstad moet de aantrekkingskracht op inwoners, werkenden en bezoekers vergroot worden.
Kunnen er in Gorinchem-Oost Knarrenhofjes (bedoeld voor lage/middeninkomens, zowel koop als huur) gerealiseerd worden in combinatie met starterswoningen?
Op het gebied van woningbouwontwikkeling wordt er continu gekeken naar de (regionale en lokale) woningbehoeftes voor verschillende doelgroepen. De focus ligt op bijdragen aan oplossen van het woningbouwtekort, door in hogere dichtheden te bouwen in de binnenstedelijke transformatiegebieden. Ook voegen we woningaanbod toe.. Dat draagt bij aan meer plek voor starters, het kunnen maken van wooncarrière in eigen stad of wijk en het aantrekken van nieuwe inwoners. Moderne woonvormen worden onderzocht op haalbaarheid. Met kleinschalige ingrepen, in samenwerking met partners in de wijken (zoals Poort6 of zorgaanbieders) in bestaande wijken wordt geprobeerd om de verschillen tussen oost en west in de stad te doen afnemen.
Omgevingsvisie
Staan in de omgevingsvisie ook locaties voor windmolens en zonneparken?
Mogelijke locaties van windmolens en zonneparken worden in een apart traject (De Regionale Energie Strategie) onderzocht. De omgevingsvisie neemt de uitkomsten vanuit dat traject over.
Wie stelt de omgevingsvisie op?
“Dat doet het College, gevoed door het interne projectteam en de resultaten vanuit eerdere participatie met inwoners en belanghebbenden rondom de omgevingsvisie. De gemeenteraad heeft een bijsturende en uiteindelijke doorslaggevende stem. De gemeenteraad stelt de omgevingsvisie al dan niet vast. Er wordt verwacht dat dit proces doorloopt in het tweede en derde kwartaal van 2022.
Betekent ''samen'' ook echt ruimte voor ideeën en initiatieven uit de stad?
Eerdere participatie met inwoners en belanghebbenden wordt samen met input vanuit het projectteam opgenomen in de omgevingsvisie. De omgevingsvisie schetst een toekomstbeeld en de koers, die we als gemeente voor ogen hebben als het gaat om onze fysieke leefomgeving. Ideeën en initiatieven die passen binnen die koers worden opgepakt, om vervolgens in gezamenlijkheid de mogelijkheden voor ontwikkeling te onderzoeken.
Gaat de omgevingsvisie verder dan het visiedocument GO2032?
De omgevingsvisie bouwt voort op de ambities die in GO2032 opgesteld zijn. Het is de ruimtelijke uitwerking van die ambities, waarbij de horizon op 2050 geplaatst is. GO2032 is daarmee niet van de baan, maar er wordt juist dankbaar gebruik gemaakt van de visie die inwoners geformuleerd hebben.
Verkeer
Wordt er ook gekeken naar toename van het verkeer en de afwikkeling daarvan?
Zonder oplossing voor bereikbaarheid is ontwikkeling niet mogelijk. Dat vraagt om nieuwe oplossingen en een andere kijk op mobiliteit. In onze mobiliteitsvisie 2040 is rekening gehouden met een groei van de stad en het aanleggen van nieuwe verbindingen, met de nadruk op langzaam verkeer (voetganger, fiets en snor/bromfiets).
Voor aanvullende ontwikkeling wordt onderzocht, met behulp van een ‘milieueffectrapportage’, wat de mogelijke gevolgen van ontwikkeling zijn voor onder andere mobiliteit, gezondheid en sociale verhoudingen. Dit levert ontwikkelingsruimte op, waarbinnen uiteindelijk per project zorgvuldige afwegingen gemaakt worden.
Wat is de status van het nog te bouwen Station Gorinchem Noord?
Het Station Gorinchem Noord maakt onderdeel uit van het project: ‘de Vleugels van de Stad’. Meer informatie hierover verschijnt binnenkort op de pagina Vleugels van de Stad.
Energie
Wat zijn smart grids?
Smart grids en slimme energiesystemen helpen de groeiende hoeveelheid duurzame energie in te passen in het energiesysteem. Het zijn elektriciteitssystemen die de vraag naar elektriciteit beïnvloeden aan de hand van het momentaanbod en maakt het onderling uitwisselen van energie voor inwoners en bedrijven mogelijk.
Groen
Wordt er ook gekeken naar meer groen aan de rand van de stad, zoals aanleg van bos?
Er wordt gekeken naar mogelijkheden om groen zowel in als aan de randen van de stad toe te voegen. In de stad gaat dat hand in hand met toekomstige transformatie van bedrijventerreinen naar gemengde gebieden met ruimte voor wonen, werken en recreatie.
Aan de randen van de stad is het de opgave en ambitie om stad met land prettig met elkaar te combineren. Dat wordt gedaan door de aanleg van nieuwe verbindingen voor langzaam verkeer en door nieuwe functies in landschapsplannen op te nemen, waardoor stedelijke elementen aan elkaar en aan het omliggende landschap verbonden worden..
Is een verplichting voor groen realistisch als je de woningprijzen gemiddeld wilt houden?
Gemeenten stellen tal van eisen aan ontwikkelende partijen. Dat gaat bijvoorbeeld om het bijdragen aan infrastructuur, het maximeren van prijzen, behoud van historische elementen, et cetera. Eisen aan het te realiseren groen kunnen daar onderdeel van uitmaken. Het is de set aan eisen, die maakt of iets realistisch is of niet. De ervaring leert dat woningen in een groene en prettig leefbare omgeving juist ook leiden tot een hogere waarde. In andere gemeenten zijn tal van projecten van de grond gekomen, waarbij eisen zijn gesteld aan het groen en er tegelijkertijd een haalbare business case is gerealiseerd voor de deelnemende partijen.
Wie toetst ‘goed’ groen?
De gemeente Gorinchem maakt bij grotere projecten gebruik van een ‘kwaliteitsteam’, dat toetst of ruimtelijke ontwikkelingen passen binnen het karakter van de stad en of doelen behaald worden, die nagestreefd worden met zo’n ontwikkeling. Groen, en daarmee de inschatting of het groen ‘goed’ is, maakt daar onderdeel van uit.
“Verdichten biedt kansen”, mooi, maar houdt dat niet in dat elke open en groene plek volgebouwd wordt?
‘Verdichten biedt kansen’ is juist bedoeld als streven om ontwikkeling van woningen en bedrijvigheid samen te laten gaan met een groenere omgeving. Waar een aantal bedrijventerreinen rondom de binnenstad juist nu nog eenzijdig bebouwd, versteend en afgesloten zijn voor inwoners biedt verdichting en transformatie van die gebieden juist kansen om méér functies aan de stad toe te voegen. Mits er zorgvuldig wordt omgegaan met de verplaatsing van (een deel van de) zittende bedrijvigheid ontstaat in de stad kansen voor verdichting met een mix van wonen, werken en recreëren (in een groene omgeving, deels aan het water). Het is daarbij dus niet het streven om vol te bouwen, maar juist om een functiemix te realiseren, die de verschillende elementen versterkt.
(Gespreks)partners
Zijn ook anderen dan vastgoedbeheerders gesprekspartner bij doorontwikkeling plannen binnenstad?
Onze binnenstad is erg belangrijk voor ons, qua voorzieningen, als uithangbord, als verblijfsplaats, als plek om te wonen en nog veel meer. Gezien de veelzijdigheid wordt er daarom met veel partners gepraat. De gezamenlijke opbrengst bepaalt de koers. Samen maken we de (binnen-)stad.