Het onderhoud aan onze systemen is klaar. U kunt weer formulieren gebruiken om online zaken te regelen op deze website.
Volgens de Omgevingswet moet iedereen die een vergunning aanvraagt voor een plan, ook kunnen laten zien hoe inwoners en belangstellenden hebben kunnen meedenken. Zo zorgt de Omgevingswet ervoor dat u actiever en eerder wordt benaderd om mee te denken over nieuwe plannen in uw buurt. Het meedenken, meepraten of meedoen noemen we: participatie. Op welke manier dat gebeurt, kan verschillen.
Samenwerken en in gesprek gaan
Initiatieven en ideeën die gevolgen hebben op de omgeving vragen om samenwerking en afstemming. Dit doet u door met de mensen in de omgeving die met uw plan te maken (kunnen) krijgen in gesprek te gaan. Denk bij uw omgeving aan bewoners, bedrijven en organisaties waarop uw plan invloed heeft. Dit gesprek voert u om uw plan te verbeteren en kan voor begrip zorgen in de buurt. U doet dit vroeg, dus wanneer uw plannen nog niet vastliggen.
Handboek Participatie voor initiatiefnemers
Gemeente Gorinchem heeft een handboek Participatie voor Initiatiefnemers. Een initiatiefnemer is iemand met een plan of idee. Met het handboek bieden we houvast aan iedereen die in Gorinchem met participatie aan de slag gaat. In het handboek staat hoe de gemeente, inwoners en mensen die ideeën en plannen hebben voor de stad, samen kunnen werken.
Door participatie leert u als plannenmaker in een vroege fase alle belangen, meningen en kennis van de belanghebbenden kennen. Zij kunnen het plan beter maken door zorgen, bezwaren en goede ideeën met elkaar te bespreken. Zo is er meer kans op steun van de omgeving en minder kans op weerstand tegen het plan. Bovendien is de kans ook groter dat het resultaat van het plan beter aansluit bij de omgeving.
Wanneer en voor wie is participatie verplicht?
Overheden zijn verplicht aan participatie te doen bij de voorbereidingen van een omgevingsvisie, omgevingsplan, omgevingsprogramma, projectbesluit, omgevingsverordening en waterschapsverordening.
Een initiatiefnemer (diegene met een plan of idee) wordt aangemoedigd om aan participatie te doen, maar is dat niet verplicht. Er geldt één uitzondering: een gemeenteraad kan gevallen aanwijzen waarin participatie wél verplicht is. Het gaat dan om activiteiten die niet binnen het omgevingsplan passen en waarvoor een vergunning nodig is.