
Van maandag 15 mei tot en met vrijdag 2 juni wordt op de parkeerplaats aan de Bullekeslaan gewerkt aan de voorbereiding van de bouw van het warmtestation. Dit warmtestation zorgt straks voor de levering van warmte aan het warmtenet in de Gildenwijk.
In de eerste fase van het project worden zo’n 1.000 huurwoningen, het kantoor van Poort6 en het stadhuis aangesloten op het warmtenet en duurzaam verwarmd.
Voorbereidende werkzaamheden
Voordat de bouw van het warmtestation start moet eerst de locatie bouwrijp gemaakt worden. Deze werkzaamheden vinden vanaf maandag 15 mei plaats:
- Verwijderen van de verharding van de huidige parkeerplaats.
- Aanleggen van een bouwweg.
- Fundering aanbrengen voor het plaatsen van een tijdelijke warmtecentrale.
- Aanleggen van gasleidingen naar de tijdelijke warmtecentrale.
Door deze werkzaamheden kan u bijvoorbeeld vanaf 15 mei niet meer parkeren in het werkgebied van de Bullekeslaan en zijn er graafmachines, tractoren en kiepauto’s druk bezig met afvoeren van grond. Woningen en bedrijven blijven bereikbaar, soms met iets meer moeite.
Waarom een warmtestation aan de Bullekeslaan?
Vanuit de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Schelluinen liggen leidingen onder het bedrijventerrein aan de Schelluinsestraat. Via deze leidingen wordt gezuiverd afvalwater geloosd op de rivier de Merwede. Omdat deze leidingen onder het parkeerterrein aan de Bullekeslaan liggen en er voldoende ruimte is, wordt op deze locatie het warmtestation gebouwd. In dit station wordt straks via diverse installaties de warmte geschikt gemaakt voor het warmtenet. Ook komt er in het warmtestation een back-up systeem en worden er twee buffervaten voor warmteopslag geplaatst.
Warmte uit afvalwater
Voor het warmtenet wordt duurzame warmte gebruikt. De warmte wordt gehaald uit afvalwater. Het rioolwaterzuiveringsbedrijf RWZI in Schelluinen vangt het afvalwater, uit onder andere de Gildenwijk, op en zuivert dit. Deze warmte wordt gebruikt voor het warmtenet. Door HVC wordt samen met Waterschap Rivierenland nauwkeurig bekeken op welke manier de warmte het beste uit het gezuiverde afvalwater gehaald kan worden. Zo gebruiken we warmte die anders verloren zou gaan toch nog nuttig om woningen en bedrijven mee te verwarmen. Tot het warmtestation in gebruik genomen wordt, zorgt een tijdelijke warmtecentrale (gasgestookt) voor de verwarming van de woningen.
Meer informatie
Meer informatie over het project vindt u op de website Warmtenet Gorinchem. U kunt zich via deze website ook abonneren op een digitale nieuwsbrief.