Plezierig wonen, werken en ontspannen in Gorinchem. Cultuur draagt daaraan bij. Daarom is er een cultuurvisie. Hierin staat hoe we als gemeente samen met de stad zorgen voor cultuur. Nu en in de toekomst.
Cultureel erfgoed
Een stad met 650 jaar aan stadsrechten heeft historie. Wie door Gorinchem loopt, ziet dat ook. Er zijn rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en kenmerkende gebouwen. Denk dan aan de Grote Toren, de molens, de vestingwerken en het Kremlin. De gemeente Gorinchem wil dit cultureel erfgoed beschermen, behouden en versterken. Dit doen we door het erfgoed te onderhouden. Maar ook door ons erfgoed in musea, zoals het Gorcums Museum en het Hendrick Hamel Museum, te vertellen en zichtbaar te maken. Ook de kunst in de openbare ruimte vertelt het verhaal van Gorinchem.
Gorinchem maakt als vestingstad onderdeel uit van De Nieuwe Hollandse Waterlinie die samen met de Stelling van Amsterdam UNESCO Werelderfgoed is. En in 2021 is Gorinchem uitgeroepen tot allermooiste vestingstad van Nederland.
Met elkaar cultuur beleven
Cultuur is van en voor iedereen. Met elkaar cultuur beleven is belangrijk. Daarom stimuleert en faciliteert de gemeente amateurkunsten in de breedste zin van het woord. Juni is bijvoorbeeld de Iktoon-maand, waarin amateurkunstverenigingen hun kunsten tonen. Met de subsidieregeling Amateurkunst kunnen verenigingen makkelijk subsidie aanvragen: van muziek, dans en theater tot nieuwe media en literatuur.
Leren over cultuur
Leren over cultuur is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, zowel in het basis- als voortgezet onderwijs. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen van leren kijken en luisteren naar kunst en reflecteren. In Gorinchem maken alle leerlingen voor, tijdens en na schooltijd kennis met alle vormen en soorten van cultuur. Zoals het activiteitenprogramma de Carroussel of het Internationaal Filmfestival Gorinchem .
Cultuurcoaches
Onze cultuurcoaches zijn belangrijk in cultuureducatie. Zij zijn de schakel tussen onderwijs en cultuur. Ze kennen de scholen, de culturele partijen en amateurkunstverenigingen in de omgeving. De cultuurcoach adviseert en coacht anderen vanuit zijn of haar kennis over cultuureducatie en biedt hulp waar nodig bij de uitvoering ervan. Vragen? Neem dan contact op met één van onze cultuurcoaches Raija de Hoog of Esther Batenburg.
Spreekkamer
De Spreekkamer is geen fysieke spreekkamer maar kun je zien als een derde cultuurcoach. Zij zijn als ware idee- makelaars en verbinden en bundelen creativiteit en denkkracht van inwoners op gebied van cultuur. Zo stimuleren en ondersteunen zij culturele burgerinitiatieven. Actuele maatschappelijke thema’s die in Gorinchem leven worden in kaart gebracht. Waar nodig weten zij de verbinding te leggen met de gemeente.
Cultuuraanbod
Gorinchem heeft een regiofunctie op het gebied van horeca, musea theater, evenementen, kermis en meer. Zo kent Gorinchem professionele podiumkunsten in theater ’t Pand en theater Peeriscoop. De gemeente werkt aan een nieuw Cultuurhuis dat in de toekomst een podium biedt voor circa 400 gasten. Lees meer hierover op de pagina De Nieuwe Doelen.
Op MooiGorinchem zijn alle culturele partners terug te vinden en is het stadsthema te vinden. Alle activiteiten en het inschrijven daarvoor is te vinden op ons cultuurplatform.
Op de website Gorinchem Inspireert zijn alle culturele initiatieven in de stad, het cultureel programma en de culturele ontmoetingsactiviteiten op één plek zichtbaar. Cultuurpartners bieden activiteiten aan en inwoners ontdekken wat er te doen is en zien wat het aanbod is van onder meer culturele verenigingen.
Iedere tweede zondag van de maand openen verschillende culturele instellingen en ateliers hun deuren en kunt u genieten van kunst en cultuur in de historische binnenstad. Kijk hiervoor op www.cultureleroute.nl